Mariëtte Meulenbroeks blikt terug op Alpe d’HuZes

‘Het was heel heftig, maar prachtig’

 

Melkveehoudster Mariëtte Meulenbroeks uit Lage Mierde (NB) liep met BIG Challenge de Alpe d’HuZes. Ze liep twee keer de berg op. „Vooral de tweede keer was afzien maar opgeven was geen optie en we hebben de finish gehaald. Wat een finishmoment, geweldig.”

Melkveehoudster Mariëtte Meulenbroeks is daags na Alpe d’HuZes nog een beetje beduusd van alles wat ze afgelopen week mee maakte. „Ik kon me er van te voren niet al te veel van voor stellen maar het was een hele ervaring. Zo bijzonder om dit met familie en vrienden mee te maken”, vertelt ze.

Koeien verlaten
Als ervaringsdeskundige sprak Mariëtte op dinsdag op de motivatiebijeenkomst van BIG Challenge. In het geheim werd haar verhaal geoefend. „De rest van het team en mijn familie wist van niks. Dus toen ze mijn naam noemden en ik op stond, waren die verbaasde reacties wel heel mooi. „Waarom verlaat deze boerin de koeien en komt naar de berg, zo startte ik. Mijn vader overleed in 2020 aan kanker, mijn moeder kreeg dikke darmkanker en ikzelf in 2012. Dan ontploft er een bom in je omgeving en kom je in een sneltrein die door dendert. Gelukkig heb ik het overleefd. Daarom wil ik graag iets terugdoen”, zei Mariëtte. Ze is genezen van borstkanker. Vorig jaar verloor ze haar zwager Pieter aan kanker en ook nam ze in herinnering de zoon van haar vriendin die dit jaar op 23-jarige leeftijd aan kanker overleed, mee in haar rugzak. „Het was heel bijzonder mijn verhaal voor al die mensen te mogen vertellen”, kijkt ze tevreden terug.

Opgeven is geen optie
Op donderdag stond in ieder geval één beklimming op het programma. Maar de ervaring van die beklimming leverde zoveel extra energie dat Mariëtte besloot een tweede keer de berg op te wandelen. Die tweede keer viel zwaar, het werd in de loop van de middag heet op de berg: „Het was heel zwaar en afzien. Maar opgeven is geen optie. Van te voren waren we gewaarschuwd dat het tussen bocht 0 en de finish saai zou worden. Daar staat weinig publiek. Daarom was ik zo blij dat mijn zussen juist daar stonden.” Boven aangekomen werd elke deelnemer van BIG Challenge opgevangen in het oppeppunt, iets waar Mariëtte heel blij mee was: „Je wordt op een stoel gezet, krijgt als je wilt een dekentje en wordt helemaal verwend met wat je maar wilt eten: vlaai, pannenkoeken, bouillon, chips, fruit en nog meer. Heel bijzonder, je kent maar weinig mensen maar het is die dagen een grote familie die elkaar met alles helpt.”

Vloggen
Het thuisfront werd in eerste instantie op de hoogte gehouden via een appgroep. Maar na een kort filmpje van Mariëttes man Wil op weg naar Frankrijk besloot het stel op de app te gaan vloggen. Op die manier leefde het hele dorp mee. „Steeds meer mensen vroegen of ze ook in de appgroep mochten. Ook doneerden nog veel mensen donderdags nog, alleen maar omdat ze van ons hoorden en geïnteresseerd raakten. Wil heeft een vlog gemaakt na de bijeenkomst waarin verteld werd wat er met het opgehaald geld gedaan wordt. Die uitleg over prostaatkanker is zo belangrijk, er is meer aandacht voor borstkanker terwijl prostaatkanker net zo ingrijpend is. Tijdens de koersweek tikten we met ons team een sponsorbedrag van 80.000 euro aan, daar zijn we iedereen in onze omgeving zo dankbaar voor.” Het gezamenlijke finishmoment om half 8 was echt kippenvel. „Je voelt de waardering voor ons als boeren. Dat was echt prachtig.”

Koeien gemist
“Onze zoon nam thuis het werk over. Dat is prima gegaan. Ik heb de koeien wel gemist. De twee uurtjes per melkbeurt zijn voor mij ook eigenlijk mindfulnessmomentjes. De week in Frankrijk was hectisch, ik ben blij als ik thuis weer kan gaan melken en tot rust kan komen. Meedoen is echt een cadeau voor het leven. Ik ben blij dat ik bij heb kunnen dragen aan meer onderzoek naar kanker.”

Gepubliceerd in Stal en Akker - Uitgeverij Agrio - juni 2023

* foto Twan Jacobs