Chris Schrooten (2014)

"het geld van Alpe d'HuZes wordt goed besteed"

Tijdens een bijeenkomst van BIG Challenge kreeg CRV-medewerker Chris Schrooten helder zicht op het onderzoek dat door Alpe d'HuZes mogelijk wordt gemaakt. Vanuit zijn eigen expertise als onderzoeker kwam hij tot de conclusie dat de donaties op de goede plek terechtkomen. Hij traint dan ook met overtuiging voor de dag van Alpe d'HuZes, 5 juni 2014.

Chris Schrooten werkt in Arnhem op de afdeling innovatie van CRV. Dit jaar doet hij met 22 anderen namens CRV mee aan Alpe d'HuZes.

"We doen dat om geld bij elkaar te brengen voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. Vorig jaar heb ik het bereiken van de leeftijd van vijftig jaar aangegrepen om mij op te geven voor Alpe d'HuZes. Op dat moment dacht ik terug aan ruim vier jaar geleden, toen onze buurman vijftig werd. Gezond, niets aan de hand, net als ik nu. Een paar maanden later werd bij hem de diagnose darmkanker gesteld, met uitzaaiingen in de lever, met daarbij de mededeling: "Dit is niet te genezen, hooguit te vertragen." Na bijna drie jaar heeft hij de strijd helaas moeten opgeven.

Tijdens zijn ziekte heeft onze buurman meegewerkt aan onderzoek om medicijnen te testen. Over dergelijk onderzoek vertelde Annemiek Walenkamp vorige week bij de bijeenkomst van BIG Challenge - een groep van "agrarische" Alpe d'HuZes-teams waar ook de CRV-teams bij zijn aangesloten. Annemiek is medisch oncoloog bij het UMCG in Groningen. Zij heeft zelf in 2011 de Alpe d'Huez beklommen en doet nu onderzoek naar kanker. Haar droom: "Dat mijn werk zo veel mogelijk overbodig wordt." Omdat ik zelf bij de afdeling innovatie werk en onderzoek doe, was ik erg benieuwd wat zij kon vertellen over onderzoek gericht op de bestrijding van kanker.

Onderzoeksprojecten
Het UMCG voert op dit moment vijf onderzoeksprojecten uit die gefinancierd worden met geld van Alpe d'HuZes. In de presentatie heeft ze drie van deze projecten toegelicht.
Het eerste project, Activity during Cancer Treatment (ACT), richt zich op snelle revalidatie na bijvoorbeeld een chemokuur. De onderzoekers kijken of patiënten tijdens de behandeling al kunnen starten met deze revalidatie. Ze laten hen al in een vroeg stadium fysieke activiteiten verrichten. Het doel is om te bepalen waar het ideale startmoment van bewegen ligt, zodat patiënten na afloop van de chemokuur minder moe zijn en sneller weer op het oude fysieke niveau zijn. 
In het tweede project, IMPACT ( IMaging PAtients for Cancer drug selec Tion), proberen wetenschappers om via slimme scans van tumoren de beste behandeling voor iedere patiënt te selecteren. Hiervoor hoeven ze geen ingrepen te doen die voor de patiënt belastend zijn. 
Het derde project, Shared Care, richt zich op effectieve nazorg van genezen kankerpatiënten bij wie kans is op het terugkeren van de ziekte. Het project wil informatie over de ziektehistorie makkelijk oproepbaar maken via een app voor de smartphone. De eerstelijns zorg (huisarts) - het eerste contact in het nazorgtraject - kan via deze app eenvoudig toegang krijgen tot de ziektehistorie. Zo kan hij of zij betere diagnoses stellen of advies geven bij eventueel terugkerende symptomen.

Het is mooi om te zien dat geld van Alpe d'HuZes ingezet wordt voor onderzoek dat anders niet gedaan zou worden - niet alleen bij het UMCG, maar ook bij andere universiteiten en instituten. Onderzoek naar methoden om kanker te behandelen en te genezen is namelijk erg duur. Het wordt deels gefinancierd door farmaceutische bedrijven die geneesmiddelen willen ontwikkelen en daarmee uiteindelijk geld verdienen. Ander onderzoek, zoals bij het UMCG, is echter sterk afhankelijk van financiering door bijvoorbeeld KWF/Alpe d'HuZes. 
Daarom willen we als CRV-team voor Alpe d'HuZes zo veel mogelijk geld bij elkaar brengen. Doneren kan nog steeds, via mijn persoonlijke actiepagina, via de actiepagina van één van de CRV-teams, of door als CRV-medewerker verlofuren te doneren.

Trainingsritten
Inmiddels ben ik mij natuurlijk ook fysiek aan het voorbereiden om zes keer de Alpe d'Huez te beklimmen. In de afgelopen maanden ben ik iedere week twee uur naar de sportschool gegaan, voor spinning en andere kracht- en stabiliteitsoefeningen. Als het weer het toeliet (gelukkig erg vaak deze winter) heb ik in het weekend enkele uren buiten gefietst. Gaandeweg heb ik het aantal kilometers opgevoerd. Ik heb er al enkele tochten van meer dan 100 km op zitten, met ook af en toe al wat hoogtemeters. Op 19 april zal dit aantal flink toenemen als ik de Amstel Gold Race-toertocht ga fietsen: 250 km met ruim 2700 hoogtemeters. Nog geen 6600 meters zoals bij zes keer de Alpe d'Huez, maar dat hoeft nu natuurlijk ook nog niet.

Mentale ondersteuning
Op 5 juni word ik mentaal ondersteund door vrouw en kinderen en een goede vriendin. Anita, Stefanie, Marit en Yvonne gaan de hele week mee. De kinderen hebben voor dit "hogere" doel vrij kunnen krijgen van school, vanuit de gedachte "tijdens een week Alpe d'HuZes leer je meer dan tijdens een week op school". En als ik het dan nog steeds zwaar vind, is daar nog finishmiss Betty van de Berg, die van 6.00 uur in de ochtend tot 20.00 uur in de avond iedereen over de finish praat, duwt, zingt en springt. Zij presenteerde zich ook op de BIG Challenge-avond: puur cabaret. Omdat 5 juni voor velen een behoorlijk emotionele en zware dag zal worden, zal zij op die dag ook de vrolijke kant van het leven belichten onder het motto "wij vieren het leven, het is al zwaar genoeg".