Arie Joren (2012 en 2013)
en zijn reddende engelen
Een gesprek met een fietser met een bijzondere motivatie: Arie Joren. In april 2010 kreeg Arie te horen dat hij maagkanker had. "Ik had maagklachten die maar niet overgingen. De huisarts gaf pillen en de klachten verdwenen, maar kwamen weer terug. Dus opnieuw kreeg ik dezelfde kuur, maar de klachten kwamen snel terug."
In maart 2010 kwam Arie weer bij de huisarts. "Een jonge vrouwelijke huisarts, mijn eerste reddende engel, die verdere onderzoeken regelde omdat ze het niet vertrouwde." Volgens de internist was een maagzweer het probleem. Arie: "En hij was mijn tweede reddende engel, omdat hij verder wilde onderzoeken omdat het protocol dat voorschreef."
Zijn derde reddende engel, zijn schoondochter, belde dat hij toch echt naar huis moest komen toen ze de uitslag hoorden. Arie: "De volgende dag kregen we te horen dat ik maagkanker had. Snel kom je in de behandelmolen en besef je dat opgeven echt geen optie is."
Een operatie, maagverwijdering, volgde. Arie: "Ik ben redelijk nuchter ingesteld, maar je hebt je er maar bij neer te leggen." Arie heeft het geluk van de hele wereld gehad zoals hij zelf zegt. Vanaf de eerste dag kon hij alles weer eten en ook gewoon drie maaltijden per dag, maar wel kleinere porties.
Arie: "In de zomer van 2011 gingen we naar Zuid-Frankrijk, naar de Tarn. Het fietsen ging hier goed, dat gaf een voldaan gevoel. Vriend Johan zei: "Heb je al eens gedacht om met de Alpe d´HuZes mee te doen?" Dat had ik, maar dit was een extra duwtje. Ik vind het echt een 'Gods wonder' dat het zo goed met mij gaat, dat ik me verplicht voel om iets terug te doen. Zodat meer mensen verder kunnen, ondanks deze verschrikkelijke ziekte."
Een tweede duw kreeg Arie door de inleiding van Coen van Veenendaal. "Coen heeft mij geraakt met de stelling dat je alleen iets kunt bereiken, wat boven jezelf uitstijgt als het aan de volgende kenmerken voldoet: groot durven zijn, onbaatzuchtig, onafhankelijk, dromen, afzien en vertrouwen." Arie meldde zich aan voor het BIG Challenge-bedrijventeam van Hendrix UTD. "Kanker heb je niet alleen, vooral voor je directe omgeving is het heel zwaar. Mijn oud-collega en vriend Jo zit op mijn bagagedrager: hij heeft slokdarmkanker met uitzaaiingen op de lever. We zongen op zijn 40-jarige bruiloft toch 'Lang zullen ze leven'."
Een mooi voorbeeld van 'Opgeven is geen optie'.